Geschiedenis

Wolverlei werd in 1988 opgericht als geitenhouderij annex geitenkaasmakerij.
Van meet af aan specialiseerde Wolverlei zich in het maken van zachte geitenkazen. Een kaassoort die in die tijd nog lang niet overal in ons land bekend was en zeker niet gemaakt werd. En dus trokken de oprichters van Zuidoost Friesland naar Frankrijk om daar informatie en vakkennis te verzamelen. Ze deden ervaring op en kwamen terug met een tas vol recepturen.

De belangstelling voor verse geitenkaas van eigen bodem bleek groot en na vijf jaar werd de kudde uitgebreid van 60 naar 100 geiten. Er was meer landbouwgrond nodig en daarom verhuisde het bedrijf in 1993 van Zuidoost Friesland naar Twente. Wolverlei vestigde zich in ‘Erve Berghuis’ op landgoed Twickel. Hier was genoeg ruimte voor de kudde en nagenoeg al het voer kon verbouwd worden op de landerijen rond de boerderij.

In 2009 nam Lars Wolverlei over. Clara stapte in 2010 in het bedrijf. In 2014 vertrokken zij van Erve Berghuis naar biologische geiten- en zorgboerderij Groot Windenberg om daar een glanzend nieuwe kaasmakerij te bouwen. De kaas wordt gemaakt van de melk van de 100 geiten van Groot Windenberg, nog altijd volgens de beproefde receptuur die de oprichters ooit uit Frankrijk meenamen.

GROOT WINDENBERG

Groot Windenberg is een gemengd bedrijf. Wat betekent dat er zowel veeteelt als landbouw wordt bedreven. De kudde van 100 geiten krijgt biologisch geteeld voer te eten.  Dit voer, waaronder bijvoorbeeld  gras, gerst, zonnebloem, voederbiet en klaver, wordt voor een groot deel op de eigen landerijen verbouwd. De weilanden worden ingezaaid met een speciaal grasmengsel, dat geschikt is voor de gevoelige geitenmaag. Dit wordt geoogst als hooi en kuilvoer waar de geiten gedurende de winter naar hartenlust van eten.

In de zomer kunnen de geiten zelf bepalen of ze naar buiten willen, of dat ze liever binnen blijven. ’s Nachts en in de wintermaanden verblijven de geiten op stro in de stal. Zowel buiten als in de stal hebben de geiten alle ruimte; geen enkele reden dus om hun prachtige hoorns te verwijderen. De geiten worden twee keer per dag gemolken. Op Groot Windenberg werken we volgens het systeem van duurmelken; duurmelken wil zeggen: langer door melken zonder te lammeren. De geiten krijgen hier dus niet elk jaar een lam, maar ongeveer eens in de vier jaar. Elk jaar wordt er een lam of twintig geboren. De geitjes worden opgefokt tot melkgeit en kunnen de oude geiten in de kudde vervangen. De bokjes worden opgefokt en verkocht als capretto, geitenlamsvlees. Beide uiteraard op biologische wijze.

Groot Windenberg is niet alleen geitenboederij, maar doet ook dienst als zorgboerderij. Er vindt dagopvang plaats van mensen met een verstandelijke beperking en ook van mensen met een psychiatrische problematiek.